Postanowiłam podzielić się bardzo fajnym przepisem, znalezionym kiedyś w internecie i trochę przeze mnie zmodyfikowanym. Smakuje bardzo fajnie i nawet mój brat unikający tego typu jedzenia bardzo lubi to danie :)
Lista zakupów:
-ryż naturalny (2 torebki)
-brokuł
-ciecierzyca (sucha, 400g)
-warzywa na bulion (lub gotowy sklepowy bulion, ale własny lepszy :))
-cebula
-ser żółty (ok. 300g, starty)
-ewentualnie przyprawy
Z ciecierzycą postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- moczymy ok. 12h i gotujemy do miękkości (może zejść sporo dłużej niż wg opakowania, zależy to od firmy). Gotujemy bulion, wkładamy torebki z ryżem i gotujemy, ryż odsączamy. Po wyciągnięciu ryżu w tej samej wodzie gotujemy brokuła. W tym samym czasie na patelni podsmażamy cebulę, a gdy brokuł jest miękki przekładamy go wraz z bulionem na patelnię i dusimy ok. 5 min. Mieszamy odsączoną ciecierzycę, ryż oraz zawartość patelni, można dodać przyprawy wedle uznania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem. Wsadzamy na 20-30 min do piekarnika (180 stopni), aby ser się stopił. Smacznego :)
Lista zakupów:
-ryż naturalny (2 torebki)
-brokuł
-ciecierzyca (sucha, 400g)
-warzywa na bulion (lub gotowy sklepowy bulion, ale własny lepszy :))
-cebula
-ser żółty (ok. 300g, starty)
-ewentualnie przyprawy
Z ciecierzycą postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- moczymy ok. 12h i gotujemy do miękkości (może zejść sporo dłużej niż wg opakowania, zależy to od firmy). Gotujemy bulion, wkładamy torebki z ryżem i gotujemy, ryż odsączamy. Po wyciągnięciu ryżu w tej samej wodzie gotujemy brokuła. W tym samym czasie na patelni podsmażamy cebulę, a gdy brokuł jest miękki przekładamy go wraz z bulionem na patelnię i dusimy ok. 5 min. Mieszamy odsączoną ciecierzycę, ryż oraz zawartość patelni, można dodać przyprawy wedle uznania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem. Wsadzamy na 20-30 min do piekarnika (180 stopni), aby ser się stopił. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz