Nie da się ukryć, że kocham słodycze- co prawda jestem wybredna, ale jak już dorwę to co lubię, to momentalnie znika. Jedynym wyjątkiem jest czekolada-moja ukochana 85% zatyka jedną kostką xd Ale ciastka... ojoj normalnie, szczególnie korzenne albo w stylu speculoos...A potem patrzę na skład i zastanawiam się czy serio było warto. ostatnio byłam u koleżanki, zeżarłam jej prawie wszystkie korzenne- no cóż, przyznaję się XD A potem pomyślałam, ze mogę zrobić swoją wersję, znośniejszą składowo. A że w biedrze były bataty na promocji...
Potrzebujemy:
-1 średni ugotowany batat zgnieciony na papkę
-11/4 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki)
-3/4 szklanki mąki jaglanej ( w kauflandzie jest w spoko cenie opakowanie pół kg)
-2 łyżki oleju kokosowego
-czubata łyżka masła orzechowego (dobrego, minimum 94% orzechów)
-czubata łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej takiej bez cukru i mąki w składzie np. Kotanyi)
-cynamon do posypania
Potrzebujemy:
-1 średni ugotowany batat zgnieciony na papkę
-11/4 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki)
-3/4 szklanki mąki jaglanej ( w kauflandzie jest w spoko cenie opakowanie pół kg)
-2 łyżki oleju kokosowego
-czubata łyżka masła orzechowego (dobrego, minimum 94% orzechów)
-czubata łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej takiej bez cukru i mąki w składzie np. Kotanyi)
-cynamon do posypania
Olej i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Mąki i przyprawę mieszamy z batatem, potem dodajemy tłuszcz i dokładnie wyrabiamy. Wałkujemy na cienką płachtę i kroimy np na prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia i posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 min - zależy to od grubości ciasta, jeśli jest bardzo cieniutkie to po 20 min są kruche, jeśli troszkę grubsze to schodzi dłużej :) Moje zniknęły w niecałe 2 dni :D Najfajniejsze w nich jest to, że można na bieżąco sprawdzać smak i ewentualnie dodać jakiegoś słodzidła albo więcej przyprawy jeśli chcemy :) Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz